Barn sätter i halsen
Få saker är så panikartade som att inte få tillräckligt med luft. Ofta kan problemet lösas på egen hand genom att hosta upp det som blockerar luftvägarna. Men ibland behövs det hjälp från någon annan när en person har satt i halsen. Om det är ett totalstopp i luftvägarna finns det en risk för syrebrist, vilket kan leda till hjärnskador eller i värsta fall död.
Det positiva är att chanserna för att kunna rädda livet på personen är höga om man agerar snabbt. Att känna till och kunna utföra första hjälpen, som Heimlich-manövern eller buktryck, kan vara avgörande. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på tecken på kvävning och att veta hur man snabbt kan ingripa för att hjälpa till och återställa fria luftvägar.
Att vara utbildad i hjärt-lungräddning (HLR) och första hjälpen kan göra en stor skillnad i sådana nödsituationer. I väntan på professionell hjälp kan dina snabba och korrekta åtgärder vara det som räddar livet på en person som har satt i halsen.
Vår guide nedan punktar upp de viktigaste åtgärderna vid ett luftvägs stopp.
Hur ser man om någon satt i halsen?
Att uppfatta om en person har satt något i halsen är inte alltid helt lätt, då symtomen kan variera kraftigt beroende på hur allvarligt andningshindret är. Det finns dock några tydliga tecken att vara uppmärksam på som indikerar att en person har fått ett föremål i halsen.
Ett av de första tecknen är plötslig hosta, som ofta inträffar när kroppen försöker få bort det som blockerar luftvägarna. Plötsligt ansträngd andning är ett annat tecken, där personen kan ha svårt att få in tillräckligt med luft och därför börjar andas snabbt och ytligt. En annan indikator är väsande andning, som uppstår när luft försöker passera genom en trång passage i luftvägarna.
Om personen kan tala, kan rösten bli svag och hes, och det kan vara svårt för dem att skrika. Äldre barn och vuxna tar sig ofta mot halsen, en instinktiv reaktion på smärta och obehag från blockeringen.
Vid ett totalt stopp i luftvägarna är situationen mycket allvarlig. Personen kämpar då för att få luft, och deras läppar kan börja bli blåa på grund av syrebrist. I detta kritiska skede kan personen varken hosta eller skrika, och om inget görs för att avlägsna blockeringen, kommer personen att förlora medvetandet inom några minuter.
Det är viktigt att vara medveten om dessa symtom och agera snabbt för att hjälpa personen. Snabbt ingripande kan vara avgörande för att förhindra allvarliga konsekvenser som hjärnskador eller död.
Agerande om en vuxen sätter i halsen.
Om någon sätter i halsen och inte kan andas normalt är det av största vikt att agera snabbt. Ett luftvägsstopp kan snabbt leda till syrebrist, hjärtstopp och andra livshotande skador. Därför är det nödvändigt att veta hur man ska agera för att ge bästa möjliga hjälp till personen i nöd.
Om en person sätter i halsen men fortfarande är vid medvetande och kan hosta, bör du uppmuntra hen att fortsätta hosta. Hostan är kroppens naturliga sätt att försöka få upp det som blockerar luftvägarna. I många fall kan detta vara tillräckligt för att lösa problemet.
Men om personen inte kan andas, hosta eller tala, måste du ingripa omedelbart. Här är stegen för att hjälpa en person som har satt något i halsen:
Steg för att hjälpa en person med luftvägsstopp
Ge ryggslag:
- Positionera dig själv korrekt: Ställ dig bredvid personen och luta hen framåt så att huvudet lutar nedåt.
- Ge stöd: Håll en hand mot övre delen av personens bröstkorg för att ge stöd och säkerställa att personen inte faller framåt.
- Utför ryggslag: Använd handloven och ge upp till fem kraftiga slag mellan personens skulderblad. Slagen ska vara tillräckligt hårda för att skapa en tryckvåg i luftvägarna som kan lossa föremålet.
Om ryggslagen inte hjälper, ge buktryck:
- Stå bakom personen: Ställ dig bakom personen och böj hen framåt.
- Placera dina armar korrekt: Lägg dina armar runt personens kropp under armarna.
- Förbered dina händer: Knyt din ena hand och placera den mellan naveln och bröstkorgen. Lägg den andra handen ovanpå din knutna hand.
- Utför buktryck: Gör fem kraftiga tryck inåt och uppåt. Trycken ska vara tillräckligt kraftiga för att skapa ett tryck i buken som kan pressa upp föremålet som blockerar luftvägarna.
Fortsätt växla mellan ryggslag och buktryck
Fortsätt att växla mellan fem ryggslag och fem buktryck tills föremålet som orsakar stoppet kommer upp eller tills personen blir medvetslös.
Om personen blir medvetslös
Om personen blir medvetslös ska du omedelbart larma 112 och starta hjärt-lungräddning (HLR). HLR för en medvetslös person som har satt i halsen består av:
- Bröstkompressioner: Ge 30 bröstkompressioner. Placera dina händer mitt på bröstkorgen och tryck nedåt med en takt av 100-120 kompressioner per minut.
- Inblåsningar: Efter 30 kompressioner, ge två inblåsningar genom att luta personens huvud bakåt, nypa åt näsan och blåsa in luft tills bröstkorgen höjs.
Fortsätt med denna cykel av 30 bröstkompressioner och två inblåsningar tills professionell hjälp anländer eller personen börjar andas normalt igen.
Genom att vara förberedd och veta hur du ska agera kan du göra en avgörande skillnad i en nödsituation där någon har satt något i halsen. Din snabba och effektiva insats kan rädda liv.
Barn som sätter i halsen
Om en bebis eller ett spädbarn under 1 år sätter i halsen och får ett luftvägsstopp, behöver du agera snabbt för att hjälpa barnet att andas igen.
Bebis sätter i halsen – så här gör du:
Ge 5 kraftiga ryggslag
Om bebisen är vaken men inte kan hosta, lägg barnet på mage längs din underarm, med huvudet lägre än bröstet. Stöd barnets huvud med handen.
Ge 5 bestämda ryggslag mellan skulderbladen med handloven. Sluta om hindret lossnar innan du når 5 slag.
Om ryggslagen inte hjälper – ge 5 brösttryck
Växla mellan ryggslag och brösttryck
Fortsätt att alternera mellan 5 ryggslag och 5 brösttryck tills hindret lossnar. Dessa åtgärder skapar vibrationer och tryck som oftast räcker för att få bort hindret och återställa andningen.
Om bebisen blir medvetslös – ring 112 omedelbart
Om ett barn över 1 år sätter i halsen, följ dessa steg för att hjälpa personen att återfå andningen.
Barn över 1 år – så här gör du:
- Uppmuntra till att hosta
- Så länge barnet kan hosta själv, uppmana dem att fortsätta. Hosta är kroppens naturliga sätt att rensa luftvägarna. Ingrip först när barnet inte längre kan hosta eller om det blir tyst.
- Ge 5 kraftiga ryggslag
- Stöd barnets bröstkorg med ena armen. Med den andra handen, ge 5 kraftiga ryggslag mellan skulderbladen med handloven. Om hindret lossnar innan alla 5 slag har getts, avbryt och kontrollera om barnet kan andas.
- Om ryggslagen inte hjälper – ge 5 buktryck (tidigare kallad ”Heimlich manöver”)
- Ställ dig bakom barnet och knyt ena handen. Placera tumsidan av handen mot magen, mellan naveln och bröstkorgen.Fatta tag om den knutna handen med din andra hand och luta barnet något framåt.Gör 5 bestämda buktryck genom att trycka inåt och uppåt. Sluta om hindret lossnar innan alla 5 tryck har gjorts.
- Växla mellan ryggslag och buktryck
- Fortsätt att växla mellan 5 ryggslag och 5 buktryck tills hindret har lossnat. Dessa åtgärder skapar vibrationer och tryck som kan hjälpa till att rensa luftvägarna.
- Om barnet blir medvetslös – ring 112 omedelbart
- Ring 112 om barnet tappar medvetandet. Börja direkt med hjärt- och lungräddning (HLR). Använd telefonens högtalarfunktion och håll kontakten med larmcentralen för att få stöd och instruktioner under räddningsinsatsen.
Luftvägsrensare, bra eller dåligt?
Ambulanssjukvården i Sverige rapporterar årligen att cirka 100 personer får hjärtstopp i samband med att någon sätter i halsen, enligt det svenska HLR-registret. Antalet barn och vuxna som får ett luftvägsstopp, där tidiga åtgärder med ryggslag och buktryck räddar liv, är dock betydligt fler. Genom att snabbt utföra ryggslag och buktryck kan man ofta avlägsna hindret från luftstrupen innan personen blir medvetslös. Dessa åtgärder är enkla och kräver ingen utrustning – bara dina armar.
Använd inte ”luftvägsrensare” vid luftvägsstopp
När någon sätter i halsen vill man självklart göra allt för att hjälpa. För föräldrar eller ansvariga för barn på en förskola kan situationen vara särskilt känslomässigt laddad. Det är dock viktigt att undvika misstag som kan leda till allvarliga skador eller dödsfall. Ryggslag och buktryck är beprövade metoder som fungerar effektivt. Däremot ska du undvika att använda luftvägsrensare med ”sugkoppar” som säljs på marknaden. Läkemedelsverket avråder från användning av luftvägsrensaren Soniclife, och dessa sugkoppar används inte av ambulanspersonal eller på akutmottagningar.
Var kritisk mot reklam för luftvägsrensare
Just nu sprids reklam för olika luftvägsrensare på sociala medier som utlovar livräddande effekt vid luftvägsstopp. Dessa reklaminlägg och hemsidor saknar ofta tillförlitliga referenser och länkar. Som läsare bör du vara källkritisk. Säljare av dessa produkter hänvisar ofta till artiklar med personliga fallbeskrivningar, men dessa uppfyller inte kriterierna för vetenskapligt underlag. Det går inte att verifiera datakällorna eller om produkterna användes korrekt i de beskrivna situationerna.
Genom att förlita dig på beprövade metoder som ryggslag och buktryck kan du göra en avgörande insats när någon har satt något i halsen. Din snabbhet och rätta agerande kan rädda liv utan att du behöver några särskilda verktyg.