HLR utbildning barn
En barn HLR utbildning är viktig för att rädda liv. Vet du hur du ska göra om ett barn i din närhet blir medvetslöst? Utbildningen tar 2 timmar, genomförs på er arbetsplats och är anpassad för att fungera för alla företag och föreningar.
Hjärtstopp hos barn 0-18 år är ovanligt men ett räddat liv i denna ålder resulterar i fler vunna levnadsår än när en vuxen drabbas av hjärtstopp. Den vanligaste orsaken till hjärtstopp bland de minsta barnen är plötslig spädbarnsdöd och bland äldre barn drunkning, kvävning och trauma (trafikolycka, fallolycka osv). Det är alltså problemet med att syresätta blodet (fungerande andning) som leder till hjärtstopp i större omfattning hos barn jämfört med vuxna. Ett snabbt agerande är av yttersta vikt vid en olycka där barnets luftvägar blir blockerade.
Intresserad av våra andra kurser?


Detta ingår i vår barn HLR utbildning
Genom att delta i vår Barn-HLR utbildning lär du dig att agera i nödsituation där ett barns liv är i fara. Kursen anpassas efter era behov och vilken ålder på barn som kan vara av intresse exempelvis förskola, lågstadie eller äldre barn.
- Kursen leds av en brandman med mångårig operativ erfarenhet.
- Övning: Utbildning och praktisk övning i barn-HLR.
- Övning: Utbildning och praktisk övning hjärtstartare.
- Övning: Hantering av ett luftvägsstopp hos ett barn.
- Övning: Kontroll av livstecken på ett barn.
- Övning: Lägga ett barn i ett stabilt sidoläge.
Pris & Kostnad – Barn-HLR
I vår roll som blåljuspersonal har vi förstått hur beroende vi är av allmänhetens hjälp i en akut situation, så vi har gjort vår HLR utbildning barn tillgänglig för alla till ett rimligt pris. Vi tror att alla bör ha grundläggande kunskap om hur man hanterar nödsituationer och vill vara en del av lösningen.
HLR utbildning barn
Hjärt och lungräddning barn kurs
- Antal deltagare: Max 12st.
- Tidsåtgång: 2 timmar.
- Plats: På er arbetsplats.
- Instruktör: Brandman.
Pris från:
- 6000kr + moms.
Betalning sker efter genomförd kurs (30 dagar).
”Ett barn som drabbas av en livshotande situation ska kunna få rätt hjälp av någon i närheten. Alla vuxna behöver kunna hjälpa barn som satt i halsen, slutat andas eller i värsta fall fått hjärtstopp.”
Rikshandboken-bhv – Hjärt-lungräddning på BVC

Så gör du HLR på barn
Kontrollera livstecken. Skaka barnet försiktigt och försök få kontakt. Om barnet inte reagerar räknas det som medvetslöst.
Kontrollera andning. Skapa fri luftväg genom att lägga en hand på barnets panna samtidigt som du med två fingrar lyfter hakan underifrån och tippar barnets huvud bakåt. Lägg örat mot barnets mun och se, lyssna och känn efter eventuell andning.
Vid ingen eller onormal andning, gör 5 inblåsningar.
Gör 15 bröstkompressioner mitt på barnets bröstkorg. Är barnet 0-1 år så trycker du ner med 2 fingrar cirka 4 cm. Är barnet 1-18 år placerar du en eller två händer på bröstkorgen och trycker ned 5-6 cm. Försök hålla takten 100 kompressioner per minut.
Gör 2 inblåsningar. Titta på bröstkorgen så att du verkligen får in luft i lungorna.
Fortsätt med kompressioner. Varva sedan kompressionerna med inblåsningar tills blåljuspersonal tar över alternativt att en hjärtstartare kommer fram.
Är ni flera, hjälps åt! Att utföra HLR är ansträngande och kräver både fysik och fokus. Antingen turas ni om eller så delar ni upp momenten. Exempelvis: en utför kompressioner, en gör inblåsningar och en sköter hjärtstartaren. Är alla uppgifter redan bemannade? Ta bort nyfikna och personer som inte tillför något till olycksplatsen.
Första hjälpen barn kurs
Hur gör du om ditt barn sätter i halsen? Hur lägger man förband om ditt barn skär sig på en kniv? Vad ska man göra om ett barn faller ned från ett träd eller en klätterställning?
I vår HLR utbildning barn lär ni er hur man utför hjärt och lungräddning på barn samt hur man använder en hjärtstartare. Vill man ta ett större helhetsgrepp om möjliga olycksscenarion som kan drabba ett barn ska man istället gå vår första hjälpen utbildning barn.
I en första hjälpen barn kurs går vi igenom alla moment som finns med i HLR utbildningen men även moment såsom blödning, fall/klämskador, brännskador och olika sjukdomsfall såsom epilepsi, diabetes och allergi.
