Hjärtstartare utbildning
Kan man starta ett hjärta med hjälp av hjärt- och lungräddning (HLR)? En fråga som är oerhört viktig att ställa sig för att förstå varför man utför HLR och om det är tillräckligt eller om något mer behövs. Svaret är att det nästan alltid behövs något mer. Det behövs en hjärtstartare. Varför utför man då HLR? Läs mer nedan eller boka en utbildning där ni lär er både HLR och att hantera en hjärtstartare.
Vi har ett begränsat antal utbildningstillfällen att boka, klicka på knappen ovan och lämna dina kontaktuppgifter så följer vi upp.
Vill du läsa om våra andra kurser?


Hjärtstartare kurs, detta ingår
Vår kurs i HLR med hjärtstartare är både en utbildning i hjärt- och lungräddning men även en hjärstartare utbildning. Ni kommer lära er grunderna i HLR men också att hantera en hjärtstartare på bästa sätt.
- Kursen leds av en brandman med mångårig operativ erfarenhet.
- Kontroll av livstecken.
- Övning: Så hanterar du ett luftvägsstopp på rätt sätt.
- Övning: Förevisning och praktisk övning av HLR-tekniker.
- Övning: Förevisning och praktisk övning med hjärtstartare.
Pris & kostnad – HLR med hjärtstartare
10% av de som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus överlever. För att få upp den siffran så krävs betydligt högre kunskap hos allmänheten inom HLR och hanterandet av hjärtstartare. Vi har därför satt ett rimligt pris på våra kurser så att alla ska få möjlighet att lära sig rädda liv.
Kurs: HLR med hjärtstartare
Kurs i Hjärt- och Lungräddning (HLR) med teoretisk och praktisk genomgång av hur man använder en hjärtstartare.
- Antal deltagare: Max 12st.
- Tidsåtgång: 2 timmar.
- Plats: På er arbetsplats.
- Instruktör: Brandman.
Pris från:
- 6000kr + moms.
Betalning sker efter genomförd kurs (30 dagar).
Den apparat som används vid ett hjärtstopp och som ger en elektrisk strömstöt kallas i Sverige för defibrillator eller vanligen hjärtstartare. Internationellt används ordet AED som står för ”Automated External Defibrillator” och som översatt till svenska blir automatiserad extern defibrillator. En hjärtstartare kan vara manuellt, halvautomatiskt eller automatiskt styrd.
HLR – Om hjärtstartare

HLR utbildning med hjärtstartare – om hjärtstartare
En hjärtstartare kan se ut på olika sätt, men grunden är att de ska fungera på samma vis. Detta för att skapa så lite förvirring som möjligt hos den personen som ska använda hjärtstartaren.
En hjärtstartare är en apparat som avläser hjärtrytmen via två elektroder som sätts fast på patientens bröstkorg. Beroende på eventuell aktivitet i hjärtat så kan hjärtstartaren ge en strömstöt alternativt beordra dig som användare att utför HLR.
Tanken är att du som använder hjärtstartaren inte ska behöva tänka och ta egna initiativ. Du ska enbart följa det som hjärtstartaren säger åt dig att göra.
Nyfiken på hur hjärtstartaren låter och hur man ska använda den? Se filmen nedan där Jack och Alexander (6 & 8 år) använder en hjärtstartare på en docka. Detta är ett scenario som ingår i vår hjärtstartare utbildning.
Så använder du en hjärtstartare
- Starta hjärtstartaren så snart den finns tillgänglig
- Lyssna på instruktionerna från hjärtstartaren. Fäst elektroderna på bröstkorgen, när de befinner sig på rätt plats börjar hjärtstartaren analysera hjärtrytmen.
- Hjärtstartaren kan ge två rekommendationer: att ge en strömstöt genom att trycka på defibrilleringsknappen alternativt att starta HLR.
- Strömstöt kan ges om hjärtstartaren hittar ett kammarflimmer.
- Om kammaflimmer ej hittas så kommer du uppmanas att utföra HLR. Fortsätt utföra HLR tills patienten andas normalt alternativt att hjärtstartaren ger dig andra instruktioner.
Boka din hjärtstartare utbildning idag!